dimarts, 27 de novembre del 2007

LLENGUA, CULTURA I POLÍTICA A LES ILLES BALEARS


El passat 23 de novembre, el Fòrum de Debats va organitzar la conferència LLENGUA, CULTURA I POLÍTICA A LES ILLES BALEARS, acàrrec de Tomeu Martí i Florit, coordinador de l'Obra Cultural Balear (OCB).
L’advocat Francesc Arnau, de qui Joan Brugués va dir que “creu en la justícia de debò”, va ser l’encarregat de presentar el conferenciant.

Arnau va explicar que va conèixer Tomeu a la comissaria de Can Tunis, quan ell formava part de la Crida i va ser detingut. Va destacar que Tomeu “era i és un insubmís”.

Tomeu Martí va començar el seu parlament situant-nos en l’actualitat de les illes Balears, poc conegudes al principat. Va destacar-ne algunes dades rellevants: per exemple, que a Mallorca la població es duplica a l’estiu, amb el consegüent dèficit d’infraestructures; de la seva capacitat d’autodestrucció (“Es tallen els arbres per recollir-ne els fruits”). Caldria una extensió de les illes sis vegades superior a l’actual, va dir, per tal que el consum d’ara fos sostenible: el trànsit aeri de les Balears és superior al de Turquia, i hi ha més places hoteleres que a Grècia, i tants cotxes com habitants, per exemple.

Seguidament va fer un repàs de la situació política. Va dir que sempre s’han sentit tractats com a una colònia per l’estat espanyol.

Va destacar dues etapes polítiques diferenciades: Des de 1999 al 2003, van governar forces no conservadores. Es destapa la corrupció i hi ha avenços culturals importants.

Del 2003 al 2007, però, tornen els conservadors amb Jaume Matas, amic de Zaplana, que endeuten les illes per cinquanta anys i construeixen les autopistes d’Eivissa, una gran ferida al territori, i el metro de ciutat de Palma, amb els resultats actuals: inundacions cada vegada que plou. Tanca “Som ràdio”, criminalitza el català, i fa un decret de trilingüisme a les escoles que de fet només es tradueix en una menor presència del català. Durant el seu mandat, també es produeix la ruptura de l’Institut Ramon Llull.

Durant les darreres eleccions, però, el panorama va canviar. Es destapa el cas Andratx de corrupció urbanística, i hi ha una fuga de vots del PP. Amb la pluralitat que en resulta, hi ha més possibilitats culturals i socials.

Tomeu Martí ha escrit en els darrers anys els següents llibres:

“Retorn a la Utopia (2003), “Articles salats” (2004) i “Paradís topical” (2007). Aquest darrer llibre és un poemari i fa una interpretació entre crítica i satírica de la realitat mallorquina, a través de la dissecció d’una sèrie de tòpics i llocs comuns que la caracteritzen.